Στις παρεμβάσεις του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας τόνισε μεταξύ άλλων:
«H Τουρκία παραμένει μακριά από την Ευρώπη και τις αξίες της. Το κλειδί για τη λύση και την ολοκλήρωση της ενταξιακής της πορείας το κρατά η Άγκυρα. Η ευρωπαϊκή της προοπτική θα κριθεί από τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας τις οποίες πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Κράτος Δικαίου, το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, τα ατομικά δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Η Τουρκία πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και έχει επικυρωθεί από πάνω από 150 κράτη. Να καταργήσει το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο που αντιτίθεται στην UNCLOS, στο Δίκαιο της Θάλασσα και δεν παράγει καμία νομική συνέπεια σε τρίτα κράτη. Ένα ψευτομνημόνιο που έχει καταδικαστεί απερίφραστα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Τουρκία πρέπει να άρει άμεσα την απειλή πολέμου (casusbelli) κατά της Ελλάδας. Μία απειλή πολέμου αντιτίθεται στο Άρθρο 2 παρ. 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει άμεσα και να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι απαράδεκτες αξιώσεις της για «λύση δύο κρατών», οι συστηματικές προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια η εκστρατεία στην οποία έχει επιδοθεί για τη διεθνή αναβάθμιση του παράνομου ψευδοκράτος στα κατεχόμενα είναι αντίθετες με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Τουρκία παραμένει μία υπό ένταξη χώρα αλλά και ένας στρατηγικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πόρτα της Ευρώπης σε αυτή την Τουρκία παραμένει ανοικτή.»